11 april 2023, interview met tienerkoor Young Heartbeat
Auteur: Margriet van Eck Poppe
Als ik binnenkom in de repetitieruimte bij de meiden van Young Heartbeat zijn ze ingespannen aan het zingen. Ze merken nauwelijks dat ik er ben. Ze staan rondom de piano waaraan Adinda Vis zit, dirigente van dit koor. Ze hebben plezier in zingen, dat straalt er vanaf. Ook als een bepaald stukje telkens opnieuw wordt geoefend blijven ze actief meedoen. Na de repetitie kan ik ze wat vragen stellen.

Een nieuw koorlid dat nu voor de tweede keer meedoet zegt “de eerste keer raakte ik een beetje in de war door de meerstemmigheid maar nu gaat het al beter”. Dat wordt beaamd door een lid van het eerste uur: “Ja, in het begin is het wel wennen met al die stemmen om je heen die iets anders zingen, dat herinner ik me ook. En ik twijfelde of ik laag, midden of hoog moest zingen, ik kende mijn stem nog niet”.
Zingen geeft je zelfvertrouwen zeggen de tieners die al langer meedoen. De eerste keer optreden is wel eng, dan ben je zenuwachtig maar daarna denk je bij jezelf “het viel best mee, het ging goed!”

Moeten de meiden veel tijd besteden aan huiswerk voor het koor?
Volgens Adinda valt dat reuze mee. Ze hoeven geen partijen te oefenen buiten de repetities om. Thuis luisteren ze wel op YouTube of Spotify naar de nummers die ze instuderen maar dat doen ze graag, ze luisteren allemaal veel naar muziek in hun vrije tijd. Eén koorlid zingt in de schoolband en schrijft zelf ook nummers. De meeste koorleden zingen op het gehoor, ze kunnen geen noten lezen en hebben genoeg aan de tekst en dat wat Adinda voorspeelt en -zingt.

Hebben de Young Heartbeaters wel eens last van zo’n liedje dat in je hoofd blijft hangen en maar niet weg wil, zo’n oorwurm? Jazeker! Dat houdt ze soms zelfs uit de slaap.
Iemand zegt “ik kan dan pas slapen nadat ik op Google de tekst heb opgezocht.”

Gevraagd naar de energie die het kost om te zingen, iedere dinsdagavond van 19.00 – 20.00
uur, geven de koorleden aan dat ze wel moe zijn als ze naar huis gaan maar ook ontspannen. Dat is midden in de drukke schoolweek best prettig, even ontspannen. Op de middelbare school doen veel koorleden ook aan muziek, zowel in klassikale lessen als in extra muziek-uren, bijvoorbeeld OnStage op het Dalton College of de vrije muziek uren op het Trinitas College in Heerhugowaard. Ook geven een paar koorleden aan graag bij het Heartbeat pop- en showkoor voor volwassenen te willen zingen als ze 18 zijn geworden. Vanaf die leeftijd zijn ze daar van harte welkom.

Vinden de koorleden het ook leuk om solo’s te zingen? Nou en of, meer dan de helft geeft aan dat leuk te vinden en ook regelmatig te doen. Adinda: “sommige meiden zitten al vanaf hun zesde op een koor, die zijn al van kleins af aan gewend om solo te zingen. Jonge kinderen zitten nergens mee, die zingen heel vrij in hun eentje. Als ze dat blijven doen voelt het later niet als iets engs of iets heel bijzonders. Maar als ze in groep acht voor de musical voor het eerst gevraagd wordt iets solo te zingen vinden ze dat onwijs eng. Het beste is dus: jong beginnen!